onsdag 13 juli 2011

Kina resan

Har ingen aning om hur många som följer vår blogg då det är varierande uppdateringar på den.

Nya eller gamla läsare så har ni kanske missat att vi fick åka med vårt företag till Kina. (Min fru kunde inte då hon fick ta hand om vår lilla dotter som blivit sjuk.)

Hmmm... Vet inte riktigt hur jag ska börja?

Kan väl börja med att tacka min arbetsplats som gav oss denna möjlighet. Att åka till ett land som jag förmodligen inte skulle ha tagit mig till även om jag hade sparat ihop de pengarna själv.

Kina är ett otroligt stort land med mycket historia och kultur. Det fanns så mycket intryck så det är omöjligt för mig att återberätta dem här. De måste upplevas för att förstås. Vi hade en vecka på oss att se ALLT! Detta kombinerades så klart av både kundbesök, referensbesök och en stor mässa i Shanghai.

P.g.a. säkerhets- och praktiska skäl så delades företaget upp i två grupper. Jag reste med grupp ett. Vi begav oss måndag morgon den 4:e april med tåg ner mot Kastrup. Sen blev det flyg till Finland för att sen hoppa på sista planet mot Peking. Flygresan mellan Finland och Peking tog bara 8h 30min :)

Sevärdheter vi besökte i Peking:

-Hutong området (Gamla delen av Peking)
Där vi tog oss lättast runt med cykel....

-Maos mausoleum
Här gick vi dock aldrig in.

-Monument över folkets hjältar

-Himmelska fridens torg (Tiananmen torget)
Som inte helt oväntat har porten som leder in till den förbjudna staden.
Har inget med historien att göra men blev ganska nöjd med min närbild av Porsche glasögonen på min kollega Per.

En reflektion till svenska rättsväsendet. Om man vet att brott inte lönar sig eller om straffen är ordentliga så fungerar det bra med Segways för att hålla lag och ordning i ruljans.

-Den förbjudna staden (Hur stor som helst)
För att försäkra sig mot elaka fiender (mongoler) beslöts det inte bara att bygga ett berg i norr utan även att det skulle läggas inte mindre än 18 lager av stenplattor (omlott) för att förhindra fienderna att gräva sig upp underifrån. Givetvis gjordes allt detta för hand!

-Kejsarinnans trädgård
Hon kunde också ställa krav. Hon lät bygga en sjö, då hon ville ha vatten i sin trädgårdPå många platser i Kina vaktas ingångar och passager av följande djur.
En symboliserar kvinnan och en mannen. Kan ni lista ut vilken som är vem?En ganska udda utsmyckning i Kina men Kejsarinnan hade fått dille på flodbåtar och ville således ha en vacker båtstaty i sin sjö.

-Ming gravarna
Här var det väldigt viktigt att gå på rätt sida och med rätt fot över trösklarna annars riskerade man att dö helt enkelt. Vet inte hur många av oss som vågade chansa? Men hem kom vi allesammans.

-Kinesiska muren
Vilket bygge, vilket projekt! Helt otroligt!



Efter den kinesiska muren var det buss till tågstationen där vi skulle åka natt-tåget till Shanghai. Kinas största stad med 23-miljoner invånare och växer med ca 1 miljon om året. Här var det även dags att möta vår andra grupp och träffa vår Kinesiska gren av företaget plus mässan.

Vi passade så klart på att besöka:

Jin Mao Tower
En av de högsta byggnaderna i Shanghai som man fick åka upp i. Mäter hela 421m från botten till toppen på spetsen. 88 våningar fast hissen tog oss bara upp till 366m. Taket mäter 370m.
Ni som känner till mig och min varierande höjdrädsla kan förstå att detta var inte ett helt enkelt beslut. Det fanns vissa av oss som faktiskt avstod från att åka upp.

Detta är en bild på hur framtiden kommer att se ut. Kapsylöppnaren fanns på plats när vi var där men den byggnaden som står till vänster om Jin Mao Tower är alltså tänkt att bli ännu högre. Kommer enligt uppgifter att heta Shanghai Tower.

- Kung fu show
Underhållande show, med pålagda engelska röster och varierande skådespelartalanger. Mycket duktiga kung fuare visserligen, tyvärr hamnade vi på lite dåliga platser.

- Akrobatik show
Denna showen var något i hästväg och avslutades med dunder och brak med att de rullar in inte mindre än 8 personer på motorcyklar i en s.k. Cage of death. Jag satt ordagrant och gapade mot slutet och vågade knappt titta från person 6 och uppåt då jag kände att det inte går längre.
Det finns klipp på youtube men de innehåller bara fyra åkare. Det var ju kameraförbud på de flesta av showerna i Kina och med respekt för ett land som inte har något speciellt utlämningstillstånd till något land vågade inte jag chansa.

- The Bund
Vi avslutade den gemensamma kvällen på The Bund, vilket är en gågata längsmed floden. Men vad som gör den lite speciell är att den varje natt mellan vissa klockslag tänds upp i ett fantastiskt effektfullt ljussken. Varför det bara är tänt mellan vissa tider var för att spara ström. Det går åt lite varje timme som det är tänt, kommer inte ihåg detta nu tyvärr.

Vår absolut sista kväll efter en fantastiskt men jäktig vecka i Kina, hade vi tröttnat lite på snurr-borden med varierande innehåll, te med tvålsmak, rätter som man inte ens visste var det bestod av osv. Vi tog oss efter rekommendationer från vår säljchef i Shanghai till ett ställe som hette Carls Jr. Det var den godaste hamburgaren som jag ätit i hela mitt liv!!

Hemresan från Shanghai till Finland tog lite längre tid än ditresan. ca 13h 20m sen var det som vanligt när man ska åka hem. Förseningar m.m. Det tog en stund att komma hem, innehöll både missat flygfönster med 2h, missade tåg, tvister med tågvärdinnor och köp av nya biljetter men hem kom vi och det var otroligt skönt att äntligen få träffa familjen igen.

Det här var en del av min upplevelse från Kina, resten kommer jag behålla för mig själv. Tack än en gång för att jag fick möjligheten att åka. Ett extra stort tack till min underbara Fru som satte sig själv i sista rummet (som vanligt) och tog hand om barnen vilket även gjorde detta möjligt.

//Micke

1 kommentar:

  1. Låter som ni fick en fantastisk resa även fast den var hektiskt och att Malin inte kunde följa med... Jag hoppas att ni två får tillfälle att göra någon liknande resa bara ni (inte nödvändigtvis till Kina) och njuta i lugn och ro!!! Kram till er alla!!!

    SvaraRadera